Децата трябва да заспиват навреме – идеи за приспиване

By  |  0 Comments

Време е за сън

Децата трябва да заспиват навреме. Но за много от тях лягането вечер не е лесна задача. Това се отразява и на родителите. Ако вечер детето ляга с голяма мъка, ако думите: “Не ми се спи”, “Не съм уморен/а” са ти втръснали, има решение на проблема.

  • Ако детето обича да му четеш приказки, постави му срок, в който да е готово за лягане, за да четете заедно приказки. Приказките развиват фантазията, подобряват комуникацията и речника на детето и подпомагат вербалното развитие.

Децата трябва да заспиват навреме

  • Децата трябва да заспиват навреме – затова направи “ритуала” за лягане интересен като състезание. Засичай кой първи ще облече пижамата и ще е готов за лягане. Децата имат амбицията да са първи във всяко отношение и в повечето случаи този метод има ефект. Забавно ще е ако имате еднакви пижами – така в съзнанието на вашия мъник по някакъв начин дистанцията между двама ви ще се скъси.

Децата трябва да заспиват навреме

  • Използвай светлината от нощната лампа или фенерчето на телефона. Прави сенки върху тавана с ръце и пръсти. Включи и детето в играта. Това е интересно занимание. Създавай забавни, не страховити фигури. Децата трябва да заспиват спокойни.

Децата трябва да заспиват навреме

  • Разказвай му истории от своето детство. Малчуганите изпитват любопитство каква си била като дете. Една история за направена щуротия или беля ще ги развълнува. Наблягай на детайли, като дори може да поукрасиш историята, за да е още по-впечатляваща. Ще видиш как дребните детайли от твоя разказ, ще се помнят дълго време.

Всички тези игри, ритуали и истории обаче разказвай като награда за това, че бързо са облекли пижамите си. Защото децата трябва да заспиват навреме.

Коментари

коментари

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.