Полезни съвети и забележителности за eкскурзия до Прага – I част

By  |  0 Comments

Нашите полезни съвети за eкскурзия до Прага – от първо лице

През август 2016 аз и моите приятели посетихме столицата на Чехия – Прага. Това е един от най-красивите градове, в които съм била. Река Вълтава разделя града на две и е притегателен център за много местни и туристи, които обичат да сядат на тревата в близост до нея, да пият бира и да си говорят до късно. Комбинацията от модернизъм и старинност е уникална – препоръчвам екскурзия до Прага на всеки.

Какво трябва да знаеш, ако отиваш там за първи път без екскурзовод. Виж тези практични съвети от първо лице:

Транспорт 

Транспортът в Прага е много добре уреден. Препоръчвам ти да използваш метрото и трамваите. Трамваи 14, 17 и 22 ходят до основните забележителности в центъра на града. На всяка спирка има табло с маршрута на трамвая. Никога не пътувай без билет – проверките са изключително чести, а незнанието на правилата не се приема за оправдание. Веднага ще ти наложат глоба от около 800 чешки крони (около 60 лева). Нас лично ни провериха няколко пъти за 3 дни – проверки има дори през нощта. Инспекторите пътуват и цивилно, така че не разчитай да ги забележиш. Когато те проверят, ще ти покажат червена значка. Ако глобата не е проблем за теб, задължително изисквай бележка за плащането й.

Екскурзия до Прага - транспорт

Снимка: Авторът

Билетите за градския транспорт могат да се купят от автомати на метростанциите и трамвайните спирки, будки за вестници, туристически бюра, хотели, магазини за алкохол и цигари… почти навсякъде. Билетите важат за всички превозни средства и са за време – затова можеш да сменяш няколко вида транспорт за времето, за което важи билета ти:

  • 30 минути – 24 чешки крони = около 1.70 лева
  • или 90 минути – 32 чешки крони = около 2.30 лева

Най-евтиният и удобен вариант е да си вземеш билет за няколко дни, така няма да се притесняваш, че билетът ти изтича. Вариантите са:

  • билет за 24 часа – 100 чешки крони = около 8 лева
  • или за 72 часа – 310 чешки крони = около 22.40 лева

Друго важно нещо е, че билетът се заверява само при първата му употреба – така виждаш часа, в който си се таксувал и можеш да прецениш кога изтича той. Когато вземеш билета, го пъхни в машините за таксуване (в трамваите и автобусите са жълти) от страната, на която има изобразена оранжева стрелка. Имай предвид, че ако щамповаш билета два пъти, той става невалиден.

Храна и… чешка бира, разбира се

Казват, че бирата в Прага е по-евтина от водата. Това е абсолютно вярно 😉 Не прави грешката да отидеш на eкскурзия до Прага и да не опиташ чешката бира! Купувай си само наливна бира, защото само там ще имаш тази възможност. Чехите рядко си поръчват малка бира, така че не се чуди, ако сервитьорът те изгледа странно, ако си поръчаш малка бира.

Препоръчвам ти черен наливен Kozel (светлият също е добър) и светъл наливен Pilsner Urquell. Не се учудвай, ако в менюто не намериш Staropramen. Там тази бира не е на почит.

Полезни съвети и забележителности за eкскурзия до Прага - чешка бира

Снимка: Авторът

Храната, дори на ресторант, е на нормални цени, стига да не отидеш точно в най-туристическата част на чешката столица. Повечето ресторанти имат изнесени менюта до вратата, разгледай преди да влезеш.

Какво да хапнеш? 

Чешката кухня е вкусна и набляга на месото. Задължително опитай свински ребра (žebra – чете се “жебра” с ударение на “е”) – порцията е огромна, ребрата са много, много крехки, заради специалната марината, в която киснат (която включва и чешка бира). Никъде в България не можеш да ядеш подобни свински ребра.

Препоръчвам ти още едно типично чешко ястие – телешки гулаш (guláš – чете се “гулаш”). Отново много крехко месо в сос, сервирано с кнедли – типични за чешката кухня. Те приличат на хляб, но имат по-различен вкус, защото се приготвят от вид картофено тесто, което се вари. Понякога се приготвят от хляб и лук или от грис.

Полезни съвети и забележителности за eкскурзия до Прага - телешки гулаш

Снимка: Авторът

За десерт препоръчвам трделник, известен още като козуначено коминче (trdelník). Той се продава почти на всеки ъгъл и представлява нещо като фунийка от козуначено тесто, покрито със захар. Вътрешността се намазва с течен шоколад, а по желание се слага и топка сладолед.

Полезни съвети и забележителности за eкскурзия до Прага - трделник

Снимка: Авторът

Разбира се, има още много вкусотии, които можеш да опиташ на eкскурзия до Прага. Не се притеснявай да опиташ различни неща.

Очаквай продължание във втора част на статията, в която ще разкажа за забележителнотите, които видях по време на своята eкскурзия до Прага 🙂

Коментари

коментари

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.